NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar 

pokrovitelj rekonstrukcije istorijskog leta

author_image
by Dragan Lazic
3 years ago
0
COMMENTS

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar je sa zadovoljstvom prihvatio molbu Vazduhoplovnog udruženja Golden Wings da se Projekat - Rekonstrukcija Prvog srpskog interkontinentalnog leta iz 1927. godine približi Dvoru i kraljevskoj porodici. S obzirom da su piloti originalnog leta Sondermajer i Bajdak pripadali vazduhoplovstvu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevine Jugoslavije, Projekat je doveden na mesto odakle je i poteklo vazduhoplovstvo naše zemlje - sa Dvora! Od aprila ove godine Projekat rekonstrukcije istorijskog leta će funkcionisati pod njegovim patronatom...

Ni. K. V. Prestolonaslednik Aleksandar je sredinom aprila 2019. godine ugostio na Dvoru osnivače Vazduhoplovnog udruženja Golden Wings gospođu Marinu Lazic (navigator) i gospodina Dragana Lazić (pilot), i između ostalog istakao: “Veoma me je obradovala molba da budem pokrovitelj Projekta Rekonstrukcije Prvog srpskog interkontinetalnog leta iz 1927. godine Pariz-Bombaj-Beograd. Sa velikim zadovoljstvom prihvatam pokroviteljstvo nad ovim izuzetnim Projektom, koji neguje vazduhoplovnu tradiciju našeg naroda. Srdačno Vas pozdravljam, kao i sve članove Golden Wings Team-a, uz iskrene želje za svaki uspeh u daljem radu.”


Nj. K. V. Prestolonaslednik Aleksandar je potomak loze Karadjordjevic a deo biografija je u nastavku teksta:


Naime, posle nacističkog napada i okupacije Jugoslavije u aprilu 1941. godine, mladi Kralj Petar II sa članovima vlade napustio je zemlju pred invazijom nemačkih snaga i otišao u Atinu. Kralj i njegovi sunarodnici odbili su da se predaju zavojevačima u skladu sa tradicijom uspostavljenom od osnivača dinastije “Crnog Đorđa” Petrovića – Karađorđa, vođe herojskog ustanka Srba protiv Otomanskog carstva 1804. godine. Iz Atine Kralj Petar i njegova vlada odlaze najpre u Jerusalim a zatim u Kairo. Konačno, Kralj Petar II sa vladom prelazi u London.


Kralj Petar II se oženio 1944. godine u Londonu princezom Aleksandrom od Grčke i Danske, kćerkom Nj.K.V. grčkog Kralja Aleksandra i Aspazije Manos. Kraljica Aleksandra je 17. jula 1945. godine u londonskom hotelu Kleridžis (Claridges) u kojem su stanovali, rodila sina – Nj.K.V. Prestolonaslednika Jugoslavije  Aleksandra.


Da bi Naslednik prestola bio rođen na jugoslovenskom tlu, britanska vlada je, po instrukcijama predsednika vlade Vinstona Čerčila, proglasila hotelski apartman broj 212 jugoslovenskom teritorijom. Krštenje Prestolonaslednika izvršio je u Vestminsterskoj opatiji Njegova Svetost Patrijarh Gavrilo, a kumovi su bili Kralj Džordž VI i njegova kćerka, tadašnja Princeza Elizabeta, sada Njeno Veličanstvo Kraljica Elizabeta II.


Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar školovao se u Triniti školi (Njujork, SAD), Mari Žozeu (Marie-José), Švajcarska, Le Rozeju (Le Rosey), Švajcarska, Vojnoj akademiji Kalver (Culver Military Academy), Indijana, SAD, Gordonston (Gordonstoun School), Škotska i Milfildu (Millfield), Engleska. Potom je stupio u Kraljevsku vojnu akademiju Velike Britanije. Od 1966. godine, kao oficir britanske vojske u kojoj je napredovao do čina kapetana, služio je u 16./5. puku Kraljevskih Kopljanika na Bliskom Istoku, u Italiji, Zapadnoj Nemačkoj i Severnoj Irskoj. Pošto je napustio vojnu službu 1972. godine, Prestolonaslednik Aleksandar, koji govori nekoliko jezika, posvetio se međunarodnoj poslovnoj karijeri.


Iako je Kralj Petar II umro nakon duge bolesti 1970. godine, Prestolonaslednik je odlučio da u tom trenutku ne koristi titulu Kralja za koju je verovao da ne predstavlja mnogo dok je u egzilu. U isto vreme, jasno je stavio do znanja da se ne odriče titule niti dinastičkih prava na tron.


15. maja 2015, dekretom predsednika Republike Fransuske, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem, ordenom Legije časti u rangu komandira.


Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar voli skijanje, jedrenje, skijanje na vodi, ronjenje i podvodnu fotografiju. Titulu šampiona britanske vojske u skijanju osvojio je 1972. godine. U krug Prestolonaslednikovog interesovanja spadaju i muzika, pozorište, informaciona tehnologija i tekući događaji širom sveta.

royalfamily
hrhcrownprincealexander
karageorgevitch
PREVIOUS STORY
NEXT STORY
LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Ostavi komentar
0 Comments