FLY BLUE

author_image
by Dragan Lazic
1 year ago
0
COMMENTS

Svaki šampion je nekada bio borac koji je odbijao da odustane.

​​​​​​​Silvester Stalone

Dragi članovi i ljubitelji, Golden Wings Team-a, 


S obzirom da smo obasuti dnevnim i poslovnim obavezama nismo stigli da pišemo o našim aktivnostima, pripremama za Projekat Rekonstrukcija prvog srpskog interkontinentalnog leta iz 1927. godine Pariz-Bombaj-Beograd. Pre nego što se vratimo omiljenim temama, želim da dodirnem velo istorije koje je isto tako važno kao i sama priča o rekonstrukciji jer neguje tradicije.


Povratni let iz Srbije za Sjedinjene Države bio je vezan za najstariju operativnu aviokompaniju na svetu. Da, radi se o holandskoj kompaniji KLM. Osnovana pre nepunih 100 godina, zapravo 07. oktobra 1919. godine, KLM je najstarija operativna aviokompanija na svetu. Prvi let KLM-a otpočeo je sa aerodroma u Krojdonu (u Britaniji) u iznajmljenom avionu De Havilland DH-16, kojim je upravljao britanski pilot. Danas u floti imaju 113 aviona različitih proizvođača i modela, a lete pod sloganom "Putovanja inspiracije". I zaista, let sa KLMom je protekao veoma inspirativno.


Putovanje  avionom postaje sve dostupnije i sve popularniji vid prevoza. Aviokompanije se s jedne strane trude da putnicima što više izađu u susret, pružajući veliki izbor zabavnih sadržaja u vidu muzike, filmova, serija i igrica na letovima, Internet, raznovrsne obroke, i slično, ali s druge strane, sedišta u avionu su svake godine sve manja, a ovo može da se veoma odrazi na kvalitet putovanja. KLM se pobrinuo da ugođaj na letu bude svim putnicma više nego prijatan, posebno kada se radi o ekonomskoj klasi. Isti razmak između sedišta za sve putnike u ekonomskoj klasi je prvo što možemo primetiti. Pored raznovrsen kuhinje i karte pića, najnovijih naslova bioskopskih premijera, prepunih albuma muzike, ljubaznog osoblja, sve to je uticalo da me KLM "kupi" i za naredna putovanja.


Nacionalni avio-prevoznik Holandije ima bazu u Amstelvenu blizu glavnog sedišta aviokompanije na aerodromu „Schiphol“ u Amsterdamu (AMS). Član „SkyTeam“ alijanse, aviokompanija KLM ima redovne letove do oko sto trideset destinacija u oko sedamdeset zemalja. Ovo uključuje mesta širom Evrope, kao i gradove u Africi, Aziji, Australiji, na Karibima, Bliskom Istoku, Severnoj i Južnoj Americi. Letelice aviokompanije su opremljene sa tri kabine: biznis klase, ekonomske Comfort klase i ekonomske klase. Na dužim letovima biznis klasa (poznata kao World Business Class) uključuje sedišta koja se mogu pretvoriti u ležaj.


A da bi i vi birali pametno za neka naredna putovanja u prilogu su neke od zanimljivosti koje možete naći među stranicama kompanijskog časopisa kada se nadjete među oblacima u plavo obojenog aviona aviokompanije KLM:


- KLM je osnovan 1919. godine i to je najstaraija avio kompanija koja i danas posluje pod istim imenom. Njegovo puno ime na holandskom je Koninklijke Luchtvaart Maatschappij što doslovno znači Kraljevska avio kompanija. Prvi redovni let KLM-a bio je između Amsterdama i Londona 1920. godine. U svojoj prvoj godini poslovanja KLM je prevezao 345 putnika i 25.000 kg pošte i robe. Danas imamo situaciju da samo jedan KLM let sa avionom Boing 747 može da preveze 400 putnika i 20.000 kg robe i pošte. Poređenja radi, KLM je u 2017. godini prevezao 32.7 milona putnika i prevezao 600.000 tona robe.


- KLM je poznat po tome što putnicima u svojoj Svetskoj (interkontinentalnoj) biznis klasi poklanja plave, minijaturne, keramičke kućice, koje su napunjene holandskim džinom, poznatim kao jenever. Ove kućice su replike pravih tradicionalnih holandskih zgrada koje možete videti dok šetate Amsterdamom. Deljenje kućica na KLM letovima ima prilično dugu tradiciju budući da kompanija to praktikuje još od 1952. godine! Počevši od svog 75-og rođendana KLM svake godine 7. oktobra (na datum svog osnivanja 1919. godine) pravi novu kućicu i do sada ih ukupno ima 97 različitih. Kućice su naravno postale omiljene kod kolekcionara, kao i predmet razmene između putnika.


- KLM je treći najveći privatni poslodavac u Holandiji koji zapošljava oko 35.000 radnika. 


- KLM je kompanija koja je lider u ekonomskoj održivosti i tu titulu dobija 12 godina za redom. Treba reći da je ova kompanija prva počela da koristi bio goriva na svojim letovima.


Da li ćete od sada i vi leteti KLMom?


Fly Safe!

Dragan A. Lazić

klm
aviokompanije
putovanja
turizam
PREVIOUS STORY
NEXT STORY
LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Ostavi komentar
0 Comments
RECENT POST

Happy 2020

Dragan Lazic

Forgotten History Part 2 - Zivota Boskovic Bosky

Dragan Lazic

Forgotten History Part 1

Dragan Lazic

International Flight Plan

Dragan Lazic

Takeoff and Landing Tips

Dragan Lazic
TAGS
garmin
indiapakistan
infoteam
golden-wings
karadjordjvici
gorskasluzbaspasavanja
pilot
kraljevdvor
bristellaircraft
zboskovicaircharter
balkanmagneti
passport
budapestairport
bristell
tragomistorije
goldenwingsteam
rekonstrukcija
skydive
skydiver
balkanmagnet
vladamarinkovic
aopa
britishairways
udruzenjepilotasrbije
traveling
asi
cessnacaravan
aviokompanije
airfrance
serbiancockpitassociation
tadijasondermajer
gorantodorovicfaca
let
putovanja
goldenwings
flightscience
udes
inspiredbyhope
boskovic
istorija
opstaavijacija
americanairlines
firstpilotjob
airsafetyinstitute
philadelphiaairport
aerodynamic
faa
valentinesday
bulat
vazduhoplovstvo
bag
digitalcube
padobranac
aerofriedrichshafen
corendon
londonairports
airshow
balkanmagnetos
smartwatch
flightplan
iskustvasaputovanja
bosky
garminsrbija
nesreca
brmaero
tripadvisor
plucnahipertenzija
ulps
karadjordjevici
klm
safety
flightsafety
finnair
aeroput
kraljevinajugoslavija
nationalgeographic
ohareairportchicago
trening
radmilatonkovic
traveler
turizam
internationalflightplan
ARCHIVE