HAPPY VALENTINES DAY

author_image
by Dragan Lazic
2 years ago
0
COMMENTS

Najbolji lek za telo je miran um.

​​​​​​​Napoleon Bonaparta

Kažu da je sreća putovanje, a ne destinacija i s obzirom da je danas Dan zaljubljenih, mnogi parovi u svetu su iskoristili dan da budu srećni, na svoj način - da putuju. Golden Wings Team je iskoristio dan i putovao u središnji deo poluostrva Jukatan u Meksiku, do Gradova Koba i Tulum. Upoznali smo se sa tekovinama starosedeooca centralnoamričkog poluostrva, sa bogatom istorijom drevnih Maja.


Medjutim, ovim postom neću pisati o tome, jer želim da ostanem na strani vazduhoplovstva, iako su mi piramide postale posebno drage, jer smo stajali iznad predivne prašume na mestu gde se istorija rađala.  Na vrhu jedne od najvećih piramida na poluostrvu Jukatan, Nohoch Mou. Ovaj post posvećujem putovanju u jednu drugu zemlju i neku drugu istoriju a isto ima ljubavni karakter. 


Kada sam krenuo za Sjedinjene Američke Države, krajem novembra prošle godine, imao sam presedanje sa dužim čekanjem na aerodromu Schipol u Amsterdamu. S obzirom da je u to podneblje zima bila stigla ranije nego li u Srbiju, osetio se dah hladnog vazduha i na samom aerodromu. Moja supruga nije želela da vreme provedem smzavajući se i pronašla mi je smeštaj u obližnjem hotelu. Hotel je imao pogled na poletno sletne staze aerodroma. Mogu samo da kažem da sam imao prelepo iskustvo buđenja sa pogledom na Airbus A330 trag u vazduhu nakon dodira piste. 


S obzirom da posledjih par godina živim u Americi, priznajem da poznavanje evropskih vazduhoplovnih prilika mi nije baš na zavidnom nivou, ali sam hemijsku Corendon hotela uredno sačuvao u torbici među važnim papirima. Pre par dana sam saznao da je baš ispred tog hotela postavljen avion sa natpisom hotela. Bio sam oduševljen, želeći da se vratim u Amsterdam.


Avion koji je povučen iz saobraćaja, prebačen je specijalnim transportom sa aerodroma u hotelsku baštu. Avion je dugačak 71 metar, sa rasponom krila od 64 metra i težinom od 160 tona. Letelica je podignuta na platformu sa točkovima napravljenu od 15 tona čelika i visoku 1,5 metar. Novi životni vek aviona biće podjednako uzbudljiv kao i prethodni. Tokom ove godine on će biti pretvoren u izložbeni prostor u kome će posetioci moći da dožive 5D iskustvo. Posetioci će moći da se prošetaju kako kroz avion, tako i oko njega i da provire u neke delove letelice koje su tokom redovnog saobraćaja skrivene daleko od radoznalih pogleda. Kargo odeljak će biti dostupan za posete, a posetioci će moći da se upoznaju sa procedurama sipanja goriva, da zavire u kuhinju i biznis klasu, kao i da sednu u kokpit koji je u gornjem nivou. Posebno će biti interesantana mogućnost da se prošeta krilom aviona dugim 30 metara. Izložbeni prostor unutar aviona imaće postavku o istoriji avijacije, koja će sezati do samog početka i čovekove želje za letenjem.


Prebacivanje Boeing-a 747 se poklopilo sa proslavom 50 godina od prvog test leta ovog tipa aviona, kada je svet dobio najveći putnički avion koji će tu titulu zadržati sve do 2007. godine. KLM je svoj prvi Boeing 747 dobila 1971. godine, a avion koji je penzionisan na ovako lep način, u flotu holandskog nacionalnog avioprevoznika 1989. godine - kada ga je "krstilo" devet tajlandskih monaha. Nosio je ime "City of Bangkok" i 30 godina je pouzdno prevozio putnike u interkontinentalnom saobraćaju, pre nego što je prefarban u boje aviokompanije u vlasništvu turoperatora Corendon i postavljen u hotelsku baštu.


A sve ovo ne bi znali da ne znamo sledeće:


U snu, na javi, blizu, daleko, službeno, turistički, avanturistički. Lako, komplikovano, s koferom, bez kofera, sa rancem, bez ranca, luksuzno, skromno, prevozom, peške. S ciljem, bez cilja, oranizovano, haotično, planski, ne planski, logično, nelogično. U društvu, bez društva, kratko, dugačko. Iter facio necesse est – Putovati je nužno.


Fly Safe and Happy Valentines Day!

Dragan A. Lazić

goldenwingsteam
valentinesday
corendon
PREVIOUS STORY
NEXT STORY
LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Ostavi komentar
0 Comments
RECENT POST

Happy 2020

Dragan Lazic

Forgotten History Part 2 - Zivota Boskovic Bosky

Dragan Lazic

Forgotten History Part 1

Dragan Lazic

International Flight Plan

Dragan Lazic

Takeoff and Landing Tips

Dragan Lazic
TAGS
pilot
radmilatonkovic
britishairways
smartwatch
flightplan
budapestairport
vazduhoplovstvo
kraljevdvor
brmaero
aerofriedrichshafen
balkanmagneti
garminsrbija
balkanmagnet
flightsafety
bosky
opstaavijacija
plucnahipertenzija
goldenwings
boskovic
nesreca
iskustvasaputovanja
skydive
tadijasondermajer
karadjordjvici
airsafetyinstitute
traveling
aeroput
vladamarinkovic
cessnacaravan
ulps
gorskasluzbaspasavanja
internationalflightplan
skydiver
flightscience
golden-wings
ohareairportchicago
airfrance
bulat
firstpilotjob
faa
gorantodorovicfaca
trening
serbiancockpitassociation
safety
passport
bag
karadjordjevici
digitalcube
londonairports
traveler
aviokompanije
philadelphiaairport
aerodynamic
aopa
finnair
nationalgeographic
bristellaircraft
asi
inspiredbyhope
turizam
goldenwingsteam
kraljevinajugoslavija
udes
americanairlines
putovanja
klm
let
balkanmagnetos
istorija
padobranac
bristell
indiapakistan
valentinesday
udruzenjepilotasrbije
garmin
rekonstrukcija
infoteam
airshow
tripadvisor
tragomistorije
zboskovicaircharter
corendon
ARCHIVE