PROUD TO BE A MENSA MEMBER

author_image
by Dragan Lazic
2 years ago
0
COMMENTS

Ponekad morate da pričate sa trogodišnjim detetom da bi ponovo shvatili šta je život.

Forensic Soul

Te 2012. godine kada sam se pojavio na testiranju koje je organizovala Mensa Srbije na Mašinskom fakultetu u Beogradu imao sam osećaj da radim nešto veliko. Test mi je bio zanimljiv. Sećam se tog osećaja kada sam spustio olovku pre predviđenog vremena sa dilemom da li sam i to jedno pitanje zaokružio tačno. Mada, šta je tačno za Mensaša, ako nas tako odmila mogu zvati?! I verovatno je bilo jer sam postigao taj viši skor kao pristupnicu za članstvo u Mensi.


Prošlo je neko vreme i organizovala se grupa za posetu Muzeju vazduhoplovstva na aerodromu u Surčinu. Vođa je bio Vlada Marinković. Nikoga do tada nisam poznavao sem osobe koja zrači Mensom, gospođu Milicu, koju sam upoznao na dan testiranja. Vlada mi se dopao tada. Pričali smo  a i imali smo zajedničkih tema. Vladin tata je bio pilot još u ono zlatno doba vazduhoplovstva, kada su leteli upravo ti avioni koje smo obilazili. Ja sam tada radio na vojnom aerodromu u Batajnici, kao oficir Vojske Srbije i teme za razgovor su se nadovezivale. Ostali smo u kontaktu. Ostali i do dan-danas.


A da je Mensa pravo mesto gde možemo upoznati prijatelje za ceo život potvrđuju Vladine reči čime nas bodri za naš poduhvat Rekonstrukcije istorijskog leta. U nastavku je tekst a želim i da kažem da je Vlada, pored ozbiljne karijere u Hemofarmu iz Vršca, i jedan od najboljih fotografa, ne samo koje znam jer je to onda uzan krug ljudi. Vlada je jedan od najboljih i na svetskom nivou. Mnoštvo fotografija sa njegovim potpisom možete naći u brojnim svetskim časopisima a nas iz Golden Wings-a će fotografisati za National Geographic.


U Beogradu je 17. juna 1927. godine osnovana avio-kompanija “Aeroput”, čiju tradiciju je nastavio čuveni JAT, a zatim i “Air Serbia”.


Za osnivanje kompanije posebno je zaslužan Tadija Sondermajer, prvi srpski vazduhoplovni inženjer, dobrovoljac u Balkanskim ratovima i u Velikom ratu, sportski i ratni pilot, osnivač nacionalnog Aero-kluba “Naša krila” i potpredsednik Svetske vazduhoplovne sportske federacije FAI.


U nameri da populariše vaduhoplovstvo i dođe do sredstava za osnivanje “Aeroput-a”, Sondermajer je, zajedno sa poručnikom Leonidom Bajdakom, organizovao let Pariz-Bombaj-Beograd. Izabrali su jednomotorni  avion Potez 25, poleteli 20. aprila i posle 11 dana putovanja i gotovo 15.000 kilometara sleteli su 2.maja 1927. u Beograd gde ih je, na tek otvorenom aerodromu u Bežaniji, dočekalo preko 30.000 ljudi. Akcije kompanije “Aeroput” posle toga postaju veoma tražene.


Da bi se bolje shvatio značaj tog prvog interkontinentalnog leta, podsetimo da tek nepune tri nedelje kasnije, 21. maja 1927. Čarls Lindberg postaje prvi pilot koji je preleteo Atlantik.


Golden Wings najavljuje rekonstrukciju istorijskog leta Pariz-Bombaj-Beograd  za proleće ove godine, na godišnjicu originalnog. Pilot i  kopilot su supružnici, Dragan i Marina Lazić. Oni planiraju da jednomotornim dvosedom krenu istim putem kao Sondermajer i Bajdak.


Poznajem Dragana. Posvećen, staložen, odgovoran, sa velikim letačkim iskustvom. Mislim da je pravi avijatičar za ovaj poduhvat.

​​​​​​​

Poželimo im srećan put i ugodno letenje.


Hvala Vladi veliko!


Fly Safe!

Dragan A. Lazić

goldenwingsteam
tadijasondermajer
digitalcube
aeroput
nationalgeographic
vladamarinkovic
PREVIOUS STORY
NEXT STORY
LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Ostavi komentar
0 Comments
RECENT POST

Happy 2020

Dragan Lazic

Forgotten History Part 2 - Zivota Boskovic Bosky

Dragan Lazic

Forgotten History Part 1

Dragan Lazic

International Flight Plan

Dragan Lazic

Takeoff and Landing Tips

Dragan Lazic
TAGS
airsafetyinstitute
iskustvasaputovanja
goldenwingsteam
turizam
digitalcube
goldenwings
trening
infoteam
internationalflightplan
ohareairportchicago
vazduhoplovstvo
tripadvisor
airfrance
aopa
padobranac
brmaero
indiapakistan
gorantodorovicfaca
bosky
boskovic
putovanja
udruzenjepilotasrbije
balkanmagneti
let
flightplan
americanairlines
faa
britishairways
vladamarinkovic
zboskovicaircharter
istorija
bag
budapestairport
serbiancockpitassociation
safety
ulps
karadjordjevici
aeroput
cessnacaravan
airshow
londonairports
kraljevdvor
tadijasondermajer
tragomistorije
udes
bristell
nesreca
plucnahipertenzija
klm
garminsrbija
rekonstrukcija
traveling
pilot
balkanmagnet
traveler
nationalgeographic
corendon
philadelphiaairport
valentinesday
radmilatonkovic
golden-wings
finnair
gorskasluzbaspasavanja
karadjordjvici
passport
flightsafety
bristellaircraft
inspiredbyhope
kraljevinajugoslavija
bulat
skydive
aerodynamic
aviokompanije
aerofriedrichshafen
flightscience
opstaavijacija
smartwatch
firstpilotjob
balkanmagnetos
asi
garmin
skydiver
ARCHIVE