THE BAG WAY

author_image
by Dragan Lazic
3 years ago
0
COMMENTS

Ponekad ljudi oko tebe neće razumeti tvoj put. I to je u redu. Ne moraju. Nije za njih.

Zdravo, svima!


Ovaj post je posvećen jednom putovanju. Ne pišem o svom ili nekom dragom, već o jednom neobičnom a ipak korisnom putovanju. Pišem o putovanju jedne torbe.


Naime, pre petnaestak dana, kada sam krenuo iz Čikaga za Beograd, torba koju sam uredno čekirao na aerodromu O'Hare u American Airlines, u kompaniji sa kojom sam imao let ka Filadelfiji i zatim prema Budimpešti nije imala tako prijatno putovanje. Mnogi putnici pri putovanju imaju strah da li će njihove stvari uredno stići na planiranu destinaciju. Međutim, ovaj let o kom pišem je malo specifičniji i može pomoći pri sličnim situacijama.


Šta se zapravo dešavalo?


Neposredno pri ulasku u avion u Čikagu, kontrola letenja je pomerila planirani let za pola sata kasnije zbog lošeg vremena u Filadelfiji. Nakon tih pola sata, let je pomeran više puta po pola sata i u nekom trenutku osoblje American Airlines-a su sve one putnike koji su u tom pomeranju gubili let konekcije prema željenoj destinaciji, zbog kašnjnja putnici su preusmeravani ka drugim kompanijama ili na druge AA letove. Među tim putnicima sam bio i ja i dodeljen mi je novi let, Čikago - London, London - Budimpešta. Ali... torba je bila na letu za Filadelfiju.


U trenutku kada sam ulazio u avion za London dobio sam informaciju od osoblja da ću trebati da sačekam torbu u Budimpešti jer će je poslati narednim letom (planirani let iz Filadelfije je propušten i sledeći je tek sledeće popodne) i već tada sam planiro da zamolim turističku agenciju koja prevozi putnike iz Beograda do Budimpešte i obrnuto da preuzmu torbu narednog dana u moje ime.


Aviokompanije imaju praksu da svu odgovornost za let prebacuju za poslednju u nizu ukoliko više kompanija se menja do željene destinacije. U ovom slučaju iz Londona sam leteo British Airways-om i odgovornost da torba stigne do Budimpešte se prebacuje upravu na britansku kompaniju. Znajući ovo počela je da mi se uvlači sumnja kako i šta i sa nestrpljenjem sam čekao sletanje u prestonicu Mađarske da rešimo problem torbe.


Po sletanju na prelepi a ne tako veliki aerodrom u Budimpešti osoblje British Airways-a je napravilo zahtev za preuzimanje torbe od American Airlines sa aerodroma u Filadelfiji i sve je na prvi pogled delovalo tako jednostavno. Međutim...


Naredni dan je prošao i torba nije poslata. Sačekao sam veče, očekujući sledeći let American-a ka Mađarskoj, ali ništa... torba ni tada nije poslata. Prošlo je par dana i usledila su iscrpljujuća čekanja da neko odgovori na poziv Call Centra American Airlines-a. Iz British-a sa aerodroma u Budimpešti nisu imali nikakve informacije, a torba i dalje je čekala transfer iz Filadelfije.


Prošlo je šest dana kada je konačno American odobrio slanje torbe.


Kompanije, kao u ovom slučaju, kada treba da pošalju torbu u neku drugu zemlju a da pri tome nemaju odgovornost za torbu imaju jako stroga pravila koja je potrebno da se ispoštuju pre samog transfera torbe i za to je potrebno vreme. Putniku je najbitnije da ima svoje stvari pored sebe, dok kompanije imaju pravnu obavezu da ispoštuju zakon o saobraćaju, pravima putnika i dr., a kašnjenje u isporuci torbe se na kraju isplaćuje putniku. S obzirom da je American preuzeo deo putnika od evropske kompanije Finnair sva odgovornost je prepisana upravo njima.


Znajući sve gore napisano, nije li lepo biti deo ovako dinamičnog sistema vazdušnog saobraćaja? Posebno je zanimljiva činjenica da sada razgovaram sa osobljem Finnair-a za ispaltu a da pri tome nisam imao ni jednu priliku da se susretnem sa istima.


Možda informacije koje ste dobili vam ništa ne znače, ali ne škode...


Fly Safe!

Dragan A. Lazić

americanairlines
britishairways
budapestairport
ohareairportchicago
philadelphiaairport
londonairports
traveler
bag
finnair
PREVIOUS STORY
NEXT STORY
LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Ostavi komentar
0 Comments
RECENT POST

Happy 2020

Dragan Lazic

Forgotten History Part 2 - Zivota Boskovic Bosky

Dragan Lazic

Forgotten History Part 1

Dragan Lazic

International Flight Plan

Dragan Lazic

Takeoff and Landing Tips

Dragan Lazic
TAGS
airfrance
tragomistorije
opstaavijacija
brmaero
smartwatch
gorantodorovicfaca
tripadvisor
flightscience
rekonstrukcija
udes
bristell
skydiver
let
nesreca
gorskasluzbaspasavanja
karadjordjvici
americanairlines
faa
traveling
kraljevinajugoslavija
plucnahipertenzija
asi
radmilatonkovic
safety
iskustvasaputovanja
tadijasondermajer
bosky
inspiredbyhope
airsafetyinstitute
kraljevdvor
britishairways
indiapakistan
boskovic
balkanmagnet
philadelphiaairport
balkanmagneti
valentinesday
zboskovicaircharter
corendon
balkanmagnetos
digitalcube
aopa
traveler
golden-wings
cessnacaravan
finnair
passport
londonairports
karadjordjevici
klm
firstpilotjob
padobranac
airshow
aerofriedrichshafen
istorija
ohareairportchicago
skydive
vazduhoplovstvo
bag
trening
aviokompanije
bulat
aeroput
goldenwings
flightplan
putovanja
garmin
udruzenjepilotasrbije
nationalgeographic
internationalflightplan
turizam
garminsrbija
serbiancockpitassociation
vladamarinkovic
ulps
infoteam
flightsafety
budapestairport
pilot
goldenwingsteam
aerodynamic
bristellaircraft
ARCHIVE