PISMO NADE - NA ZLATNIM KRILIMA MARINE I DRAGANA

Kada je ultramaratonka Marina Lazić 2017. godine, u posebno dizajniranoj opremi, u majci “ Inspired by HOPE tima”, pretrčala Namibijski deo pustinje Sahara, u trci na neverovatnih 250 km, ni slutili nismo koliko ćemo daleko i sada je već izvesno, i visoko stići. Marina je sa svojim prijateljem ultramaratoncem Jovicom Spajićem,  odlučila da na sigurno najteži i najekstremniji mogući način pokuša da bar malo skrene pažnju na postojanje jedne retke, teške i smrtonosne bolesti kao što je Plućna arterijska hipertenzija i tako pomogne Udruženju pacijenata PH Srbija i Timu Inspirisanom nadom, kako bi se izborili i došli do neophodnih terapija, koje im život znače.
Udruženje pacijenata Plućna hipertenzija Srbija je upravo zhvaljujući nadljudskim naporima Marine i Jovice koji su ne štedeći sebe, odlučili da pretrče Saharu u čast svih PH pacijenata, su i udahnuli život Inspired by HOPE timu. Marina i Jovica su inspirisali mnoge potom, da se priključe ne samo timu Inspired by HOPE, nago i mnogim drugim udruženjima i humanitarnim akcijama, jer su pokazali, da svojim ličnim primerom i ogromnim naporom mogu pomeriti granice.
“Marina i Jovica trče sa ciljem da motivišu druge ljude svojim ostvarenim ciljevima. Posvećenošću i dubokom verom u svoj put mogu se pomeriti sve granice, možemo pobediti sebe. Bez obzira da li je pred nama trka ili neka životna prepreka, ne smemo se nikada predati.” – Inspired by HOPE team


​​​​​​​

Inspired by HOPE tim je nastavio da živi. Postao je sve vidljiviji, i timu su se priključili zaista izuzetni ljudi koji su ne štedeći sebe ispred svog imena stavili - Plućna hipertenzija. Stali su na čelo, ispred svih obolelih od PH. Timu su se pridružili ekstremni alpinisti, triatlonci, Ironmen-I, ultra maratonci, maratonci, polumaratonci. Ogroman doprinos timu dao je i pokret Ultra Trkač Srbija, koji pod sloganom Inspirisani nadom, učestvuje na svim svojim trkama.
Svako od njih je ostavio poseban, upečatljiv trag, na svakoga , pre svega na obolelog od PH i njihove porodice. Javnost a pre svega mediji su prepoznali značaj postojanja jednog ovakvog tima i u njima pronašli nesvakidašnje sagovornike. Sagovornike, sportiste, ljude inspirisanim nadom, koji na poseban i divan način svojim delima pričaju o bolesti i problemima sa kojima se oboleli od PH susreću.
Marina I Dragan Lazić, će sa svojim Golden Wings timom u malom avionu I poduhvatu koji žele da ostvare, a to je rekonstrukcija prvog interkontinentalnog leta Srpske avijacije iz 1927. godine,Pariz – Bombaj – Beograd, dati ogroman doprinos prepoznavanju PLUĆNE HIPERTENZIJE u javnosti. Dvoje divnih i hrabrih ljudi, žele ispred sebe da postave pre svega humanu misiju, misiju koja će mnogima značiti život. Na impresivan način na putu koji će trajati više od 12 dana, nosiće sa sobom “PISMO NADE” više od 17.000 km. Pismo su napisali oboleli od PH u Srbiji, u kome su objasnili šta je PH i kako je živeti sa tom izuzetno teškom, neizlečivom i nažalost smrtonosnom bolešću. Pismo će u svakoj zemlji u koju budu sleteli, dostaviti zvaničnim predstavnicima Republike Srbije. Zamolićemo svakog od njih, u tom pismu, da obaveste Minisatrastva zdravlja tih zemalja o poruci koju su dobili, i na taj nesvakidašnji način proširiti svest o postojanju jedne retke bolesti kao što je Plućna Hipertenzija.
U nadi da će na takav način glas doći i u Ministarstva Republike Srbije i nadležni organi čuti, kako za jedan ovakav hrabar poduhva dvoje hrabrih ljudi, koji je od nacionalnog značaja, ali isto tako i za PISMO NADE koje sa sobom nose Dragan I Marina, u kom se traži samo jedno … a to je PRAVO NA ŽIVOT.

PH Srbija