PODUHVAT GODINE: Let za prošlost, sadašnjost i budućnost

author_image
by Dragan Lazic
3 years ago
0
COMMENTS

Marina i Dragan Lazić pokrenuli su projekat koji može da promeni i vaš život

​​​​​​​

23.05.2019.


Kada neko zaista voli posao kojim se bavi i radi ga iz ljubavi i s velikim poštovanjem, uvek ispred sebe imaviši cilj. Kroz istoriju, ljudi koji su menjali svet na bolje bili su vođeni upravo višim ciljem. Jedan od njih u prošlom veku bio je i Tadija Sondermajer, pilot, vazduhoplovni inženjer, osnivač i direktor “Aeroputa” (danas “Er Srbija”), jedan od osnivača Aerokluba Jugoslavije i jedan od pionira vazduhoplovnog sporta u Srbiji.

Danas, to je Dragan Lazić, profesionalni pilot, master inženjer vazdušnog saobraćaja i osnivač Vazduhoplovnog udruženja “Golden Wings”.

Tadijin viši cilj bio je da animira stanovništvo i prikupi novac neophodan za osnivanje nacionalne avio-kompanije i kupovinu prvih aviona.

Draganov viši cilj je da uradi rekonstrukciju Tadijinog prvog interkontinentalnog leta i tako podseti srpsku (i svetsku) javnost na velikog Sondermajera, ali i da pošalje apel da se obrati veća pažnja na ljude kojima je dijagnostikovana plućna hipertenzija i pomogne u obezbeđivanju terapije.

Naš Biro je medijski pokrovitelj ovog poduhvata.


ULTRAMARATONKA MARINA LAZIĆ SA KĆERKICOM PORED AVIONA  KOJIM ĆE LETETI NA RUTI PARIZ - BEOGRAD - BOMBAJ - BEOGRAD


Kako je sve počelo

Tadija Sondermajer, dobrovoljac srpske vojske u Velikom ratu, nosilac sedam odlikovanja (Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost, Srebrna medalja za hrabrost, Albanska spomenica, Francuski ratni krst, Legija časti, Orden oficirskog reda) kao član uprave Aerokluba “Naša krila” trebalo je da približi važnost osnivanja naše avio-kompanije narodu.

Para nije bilo, pa je vispreni i mudri Sondermajer odlučio da animira “običan svet” na nesvakidašnji način. Sa ratnim drugom Leonidom Bajdakom sada davne 1927. napravio je let iz Pariza preko Beograda i južne Azije do Bombaja, i nazad do Beograda. Sondermajer i Bajdak su za 89 sati prevalili 14.800 kilometara, obavili prvi interkontinentalni let i ostvarili ono što su naumili. Oduševljeni narod koji ih je dočekao na beogradskom tlu upisao je više od 30.000 akcija “Aeroputa”.

Tako je rođena današnja “Er Srbija”.

  


​​​​​​​

TADIJA SONDERMAJER I LEONID BAJDAK


Vremenom, kako to kod nas nepogrešivo biva, veliki Tadija Sondermajer je, zahvaljujući zlovolji novih vlasti najpre skrajnut (zbog ličnog prijateljstva sa knezom Pavlom), a potom poslat na jednogodišnju robiju

Nepravdama tu nije bio kraj; pilotu koji je geografskom prostoru na kom je živeo “dao krila” zabranjeno je da leti! Koliko ga je to tištalo možda najbolje govori podatak da je preminuo baš na dan osnivanja “Aeroputa”, četiri decenije kasnije.

  

Draganova misija

U želji da oda počast velikom Sondermajeru, pilot Dragan Lazić prošle godine je odlučio da ovog proleća uradi rekonstrukciju originalnog leta koji je obeležio istoriju ovdašnje avijacije. Ali, gotovo vek kasnije naišao je na slične probleme protiv kojih se i Tadija borio...

Želeo je da koristi avion srpske proizvodnje, ali su se isprečili nedostatak razumevanja i podrške, a pre svega večita srpska boljka koju vekovima tako brižljivo negujemo – birokratija. Dragana to, međutim, nije osujetilo da odustane; uspeo je da obezbedi „Bristell Aircraft”, novi avion fabrike BRM Aero iz Kunovica u Češkoj.


PILOT DRAGAN LAZIĆ

  

Lazićev navigator na letu biće njegova supruga Marina, ultramaratonka koja je 2017. proslavila Srbijuučešćem na najzahtevnijoj svetskoj trci 4K Alpine Endurance Trail Valle d' Aosta u Italiji. Tada je, za manje od šest dana, Marina uspela da popne i spusti visinu tri Mont Everesta!

(Upravo zahvaljujući ovoj trci koju je iz Amerike pratio preko Našeg Biroa Dragan je obnovio kontakt sa Marinom i ljubav je rođena, pa se donekle osećamo zaslužnima za još jednu lepu priču sa srećnim nastavkom :) )

Marina i Dragan krenuli su u pilotsku avanturu organizacije rekonstrukcije leta u vreme dok su čekali bebu. Tada su nastale i prve fotografije pokraj aviona kojim će leteti Tadijinom rutom.


  

U međuvremenu, porodica Lazić postala je bogatija za još jednog člana, ali uprkos poslovnim i roditeljskim obavezama nisu odustali od rekonstrukcije leta. Lazići žele da u javnosti podignu svest o obolelima od plućne hipertenzije i tako promovišu borbu obolelih za lekove i terapije.

Pomozimo im u tome!

  

Let za život

U razgovoru za Naš Biro Dragan podseća da je plućna hipertenzija retka, teška, progresivna i životno ograničavajuća bolest ukoliko se ne leči. U nekim slučajevima, jedino i krajnje izlečenje je transplantacija pluća. Savremena kombinovana terapija umnogome je uticala na poboljšanje kvaliteta života i preživljavanje u ovoj populaciji pacijenata. Ali, mnogi od ovih lekova nisu dostupni u Srbiji, a spasili bi živote 350 ljudi.

- U svetu se sa velikim uspehom koristi više od 14 lekova koji u značajnoj meri olakšavaju simptome i poboljšavaju kvalitet života obolelih, a ono što je i najvažnije usporavaju napredovanje bolesti i produžavaju život pacijenata – ističe Dragan. - Rekonstrukcija istorijskog leta biće ujedno i naš humanitarni apel da se obrati veća pažnja na ljude kojima je dijagnostikovana plućna hipertenzija i pomogne u obezbeđivanju terapije.

    

Podrška i apel

Troškovi projekta rekonstrukcije istorijskog leta koji će Lazići izvesti do kraja godine iznose oko 15.000 evra. Svi koji žele da doniraju i pomognu let mogu da dobiju mesto za reklamu na avionu koji će ući u istoriju. Ujedno, tako će pomoći da oboleli od plućne hipertenzije budu vidljiviji i dobiju terapiju koja će im olakšati i produžiti život.

Ukoliko želite da podržite ovaj projekat iza kog stoji Vazduhoplovno udruženje “Golden Wings”, donirajte sredstva preko računa:


BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.

goldenwingsteam
nasbiro
PREVIOUS STORY
NEXT STORY
LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Ostavi komentar
0 Comments